פיזיותרפיה התפתחותית – כל מה שרציתם לדעת

מהי פיזיותרפיה התפתחותית?

פיזיותרפיה היא מקצוע השייך למקצועות הבריאות, והעוסק באבחון, טיפול, שיקום ומניעה של קשיים במערכת התנועה, כאשר בין היתר התחום מתמקד בשיפור יכולות תפקודיות ושמירת יכולות קיימות של מערכות עצב-שריר-שלד.

פיזיותרפיה התפתחותית הינה תת-תחום בתוך הפיזיותרפיה הכללית, אשר עוסק בעיקר בפיתוח המוטוריקה הגסה של הילד, תוך התייחסות להיבטים מגוונים – יכולותיו של הילד וקשייו, תנאי הסביבה ועוד. כאשר אנו מדברים על ‘מוטוריקה גסה’ – אנו מתייחסים למספר נושאים: איכות התנועה של הילד, שיווי המשקל, מעברים (למשל – משכיבה לישיבה, מישיבה לעמידה וכדומה), תנועות מגוונות (ריצה, קפיצה, הליכה ועוד). באופן כללי – ניתן לומר שהמוטוריקה הגסה מתייחסת לשטף התנועתי וחופש התנועה של הילד. מטרת הפיזיותרפיה ההתפתחותית היא לפתח בקרב הילדים את ההתפתחות התקינה – במידת האפשר ותוך התייחסות, כאמור, לגורמים המאפשרים והמגבילים. חשיבותה של ההתפתחות הזו לא תסולא בפז, והיא משמעותית מאד להתבגרותו וגדילתו של כל ילד באשר הוא.

מיהו קהל היעד?

קהל היעד – כלומר, הילדים אשר צריכים טיפול ותמיכה של פיזיותרפיה התפתחותית – הינו רחב למדי. למשל – תינוקות אשר מאובחנים מלידה עם קשיים התפתחותיים או מוטוריים, וכן תינוקות, פעוטות וילדים עם התפתחות תקינה – אשר סובלים מקושי ספציפי (כגון סרבול או חוסר יציבות ושיווי משקל). כהורים אשר מעוניינים בהתפתחות וגדילה מיטבית של הילד – ולא משנה האם מדובר בילד עם התפתחות תקינה או בילד עם עיכוב מסוים – כדאי להכיר את הפיזיותרפיה ההתפתחותית, ואת התרומה החיובית שהיא יכולה לתרום הן לחיינו והן לחיי ילדינו.

לא מדובר בנסים, אלא במיצוי הפוטנציאל…

חשוב להבין: כאשר תינוק נולד או מאובחן עם קושי מוטורי או עיכוב התפתחותי כלשהו – הפיזיותרפיה לא תוכל “לתקן” או “להעלים” את הקושי באמצעות טיפול. למשל, אם יש מבנה גופני מסוים שלא מאפשר לילד ליישר את הברך עד סופה – הפיזיותרפיה, ככל הנראה, לא תגרום לברך להתיישר פתאום… אבל, דווקא כאן תפקיד הפיזיותרפיה ההתפתחותית גדול בהרבה: הפיזיותרפיסט(ית) יוכל לתת לילד ולהוריו כלים ואסטרטגיות להצליח לבצע פעולות מסוימות (למשל הליכה) – תוך התייחסות למגבלה הגופנית הזו ובמסגרתה. חשוב לזכור שגוף האדם על שלל מרכיביו – מתפתח כל הזמן; זו מערכת מופלאה שלומדת ומסתגלת עם כל פעולה שהיא מבצעת. תנועה איכותית – במסגרתה הילד מבצע למשל הליכה או מעבר בין תנוחות בצורה מיטבית – תהפוך עם הזמן לטבעית (גם אם היא דורשת מאמץ גדול מצד הילד). על בסיס ההצלחה הזו תבוצענה תנועות נוספות ומתקדמות יותר, והתפתחות הילד תואץ ותתקדם – גם אם בצעדים קטנים…

לכן, גם כאשר ישנן מגבלות משמעותיות, שכאמור לא “ייעלמו” עם הטיפול – הטיפול והתרגול הינם משמעותיים, וניתן באמצעותם לשפר את איכות החיים ולרכוש עצמאות במידת האפשר.

אז… מה ההבדל בין פיזיותרפיה לבין ריפוי בעיסוק?

ריפוי בעיסוק הינו מקצוע מדעי ומחקרי, ויתרונותיו כטיפול מקדם איכות חיים מתועדים היטב במגוון תחומי המחקר.  ריפוי בעיסוק התפתחותי עוסק גם הוא בהתפתחות הילד (וסביר למצוא חפיפה מסוימת בשיטות הטיפול בינו לבין פיזיותרפיה), אך לא בהכרח רק בהתפתחותו הפיזית והמוטורית. בריפוי בעיסוק ישנה התייחסות גם לקשיים קוגניטיביים, חברתיים וסביבתיים; הטיפול מתמקד גם הוא בקידום הילד בתחומים השונים, בשיפור התפקוד ובהעלאת איכות החיים.

לצד זאת, ניתן לומר כי אם לילד ישנו קושי או מגבלה מוטורית – הפיזיותרפיה ההתפתחותית – שכאמור כל ייעוד הוא שיפור בתחום המוטורי – היא התחום המקצועי אליו הכי מתאים וכדאי לפנות לצורך הערכה, אבחון וטיפול.

אתם לקראת וועדת אבחון, ותוהים מה עליכם להביא או כיצד עליכם להתכונן?

[cs_gb id=3154]

אנו זקוקים לתמיכה שלכם!

תרומתך לעדי תעזור לנו להשיג את היעד ולהעצים כל ילד ללא קשר לחומרת מגבלותיו